Lövskog

Av Rebecca J, Linda B och Stina E 8A

Klicka på bilden för att titta på planschen

Samhällets behov

av Stina E

 Varför är det viktigt att behålla lövskogen?
Lövskogen är mycket viktig för både människor och djuren. människorna får virke, mediciner och mat m.m. från lövträden.  Många insekter, fåglar, larver och mossor skulle mista sina bo- och matplatser. Lövträd och buskar är viktiga för den biologiska mångfalden. De ger olika livsmiljöer, föda och boplatser till fåglar och insekter, som annars inte skulle klara sig. Men även fladdermöss behöver gamla lövträd att bo i och det halvöppna, ljusa odlingslandskapet med hagar och träd för att hitta insekter att äta i sommarnatten.

  • Sälg är livsviktig för många insekter.
  • Asp är viktigt för hackspättan. Den gör nästan bara bohål i aspar.
  • Björk rymmer mängder av insekter på och i barken och lövverket. Särskilt äldre, solexponerade björkar ger föda till många fåglar
  • Al , alens frön är viktig föda för många fåglar på vintern.

Lövträden ger oss syre. träden finns i 21% av luften. så det är hårt jobb, därför behövs det mycket träd som kan ta upp all koldioxid som vi människor släpper ut. i nuläget är det dock för mycket koldioxid och för lite träd som kan ta upp koldioxiden.

Hur har samhället nytta av lövskogen?
Lövskogen ger mycket virke och material till oss människor. om man riktigt tänker efter så finns är det nästan träd överallt i huset. och hur samhället fungerar idag skulle vi nog inte klara oss utan träd i husen. men det viktigaste av allt är ju att lövträden ger oss syre.
men det ger oss också mat och frukter. som t.ex. äpple, päron, plommon, nötter,oliver m.m. alla dem sakerna är mycket nyttigt och näringsrikt, och det är nog säkert något djur som absolut inte kan leva utan det.

Vad skulle hända om lövskogen försvann?
Först och främst skulle vi inte ha nått syre. som leder till att det inte skulle finnas några organismer på jorden som var beroende av syre. det skulle inte bli något bra luft tryck som gör det omöjligt för massa mer organismer att överleva. planenten kanske inte ens skulle överleva. det skulle klart slut bli kaos.

Samhällets behov

Av Linda B

Lövträd är viktiga att ha. Under vintern tappar de sina löv och löven hindrar avdunstning under de vattenfattiga vintrarna. Löven som faller förmultnar och blir energirik jord. Mycket mark som lövträden har stått på har nu blivit jordbruksmark eftersom marken där lövträden växer är bördig. Den passar perfekt till jordbruket. Det lever mycket djur i lövskogarna så som: björn, rådjur, ormar, fjärilar och många olika slags fåglar. Lövskogen är ju varm och därför trivs många djur där. Man räknar med att 50% av jordens djurarter, 80% av insektsarterna och 25% av alla fågelarter lever i alla lövskogar.

Vi har nytta av lövskogen på så sätt att vi kan få/göra virke utav träden. Utav virket kan vi bygga t.ex. hus och annat. Virke från lövträd används ofta till snickerier. Många väljer att värma upp sina hus med hjälp av vedpannor och då sägs det att den bästa veden kommer från lövträd. Många väljer då björk som ved. Det är vackert att ta en skogspromenad genom en lummig lövskog. Många människor ser det som en stor avkoppling.

Om lövskogen skulle försvinna skulle vi inte ha lika bördig mark. När det inte finns någon bördig mark är det svårt för jordbruken att få goda skördar. Många djur skulle flytta på sig och vissa skulle kanske t.o.m. utrotas. Om all lövskog försvinner så minskar syreproduktionen drastiskt. Det leder till att vi människor och djur inte kan leva på jorden.

 


Lämna en kommentar