Solenergi

Av Sebastian E

Solenergi är den energi vi får från solen. Närmare bestämt solens strålar. Strålarna består av ultraviolet strålning och infraröd strålning. Denna strålning använder vi för att producera el.
Det vanligaste sättet att producera el på genom solenergi är med solceller. Solceller fungerar på det viset att när solljuset träffar en tunn skiva av halvledarmaterialet kisel skapas en elektrisk spänning mellan cellens fram och baksida. Kiselskivan är bara några tiondels millimeter tjock.
Ett annat sätt att utnyttja solstrålarna är med solfångare. De kan inte producera elektricitet helt på egen hand, utan de kan bara värma upp vatten. När detta vatten blir till ånga kan det ledas genom en turbin som i sin tur driver en generator. På det viset kan man få el av solfångare. Men det går förstås att använda varmvattnet direkt till att t.e.x duscha eller tvätta.

När en solcell är i drift ger den inga utsläpp och bidrar därför inte till växthuseffekten. Den enda miljöpåverkan jag kan komma på är att den ytan som solkraftverket placeras på kommer försvinna från den fria naturen, dvs att inga djur och växter kan leva och bo där.Men fördelen med solceller är att de kan placeras på t.e.x tak och väggar och tar därför ingen stor plats som kärnkraftverk eller vattenkraftverk gör. De största miljöriskerna med solceller finner vi vid tillverkningen och när de inte ska användas mer, därför att de innehåller farliga ämnen som kan skada både miljön och de som hanterar solcellerna.

Jag tycker att solkraft är den bästa energikällan därför att den är miljövänlig och har nästan ingen driftkostnad. Det krävs heller inte någon som jobbar vid kraftverket eftersom det klarar sig själv. Den enda förutsättningen är att solen lyser. Om ett land hamnar i krig som inte har solenergi utan bara har några få stora kraftverk. Så är det väldigt lätt för fienden att bomba de kraftverken och därmed lamslå hela samhället. Men om landet försörjer sig på solceller som är placerade på taket av varje byggnad kommer det vara svårare att slå ut elen. Eftersom varje hus får sin el från sitt eget tak.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Solenergi

Solenergi


Lämna en kommentar